KARAYAŞMAK KÖYÜ Demirözü | Bayburt |
KÖYDE YILANLAR İLE TEDAVİ
Köyümüze has özelliklerden biri de yılanlarıyla bir dönem şifa dağıtmasıdır. Geçmiş yıllarda öncelikle çevre köylerden kalabalık bir topluluk halinde gelerek hem piknik hem de hasta olan kişiye yılan tedavisi uygulaması yapılırmış. Daha sonraki yıllarda bu gelenek belki tıbbın belki göçlerin etkisiyle zamanla azalarak unutulur hale gelmiştir. Tedavi için Bayburt dışından Türkiye’nin batı illerinden İstanbul, Bursa, Edirne’den… dahi gelen insanlar olmuştur.
Yılanlar her yıl eski takvimle MAYIS ayı içinde ortaya çıkarlar. Şuan kullandığımız takvim gereği Mayıs 13 – Haziran 13 arasında Köyün üst kısmında farklı bir taş örtüsünün olduğu mahalde ortaya çıkarlar. Güneşli havalarda taşların üzerinde adeta hastalarını bekler şekilde bulunurlar.
Yılanların tedavi uygulaması yapılan hastalar genelde zikredilen dönemde ağrıların arttığı veya yaranın sulandığı hastalardır. Yara veya ağrının olduğu bölgede yılan yatar. Belirli bir zaman oradaki ağrıyı üzerine çeker ve yılan da gözle görülür bir şişme olur. Yılan kendiliğinden oradan ayrılmak ister. Bu onun işinin bittiğini gösterir. Eğer yılan küçük yara veya ağrı fazla ise yılanı erkenden su kenarına bırakmak gerekli ki hayvan üzerine aldığı ağrıyı (zehri) biran önce bırakıp yaşamına devam edebilsin. Çocuklar Mayıs - Haziran döneminde köye gelen araçları gözler, gelenlere yılan için mi geldiniz sorusunu yöneltir evet cevabını alınca sevinerek yılanların olduğu dağa yönelirlerdi. Buldukları yılanla gelen kişinin ağrıyan bölgesine yılanı yatırır ve karşılığında harçlığını alırlardı. 1996 Yılında yapımına başlanan Demirözü baraj dolgusu için yılanların bulunduğu dağa yakın bölgeden dinamitle patlatma sonucu alınan malzemelerin çok uzun sürmesi galiba yılanların bölgeden ayrılmalarına neden oldu.Son yıllarda tedavi için köye gelenlerde azalma olduğu gibi yılanlarda da bir azalma görülmeye başlamıştır. Şuan bu yılanlı tedavi işlemi köyde yapılmamaktadır.